Top 7 trendy kamerplanten voor 2020

Top 7 trendy kamerplanten voor 2020

We schreven het al eerder: De slogan 'kerstboom eruit, kamerplant erin' geldt nog steeds. Meer dan ooit zelfs. Want groen in huis is hipper dan hip, met lekker retro hangplanten, terraria, verzamelingen van cactussen en vetplanten en met levend groen bedekte muren. Groen zorgt immers voor een fijne sfeer in huis – zeker nu het wat kaal en kil lijkt zonder die stralende kerstboom en een nog overwegend kale tuin of dito balkon. Ze geven je een ontspannen gevoel en veel ervan zorgen bovendien voor een betere luchtkwaliteit. Welke kamerplanten zijn dit jaar helemaal 'je van het'? Ons tuincentrum in Edam voorziet in ieder geval een grootse toekomst voor jungle-achtige bladplanten, voor planten uit de 'goede, oude tijd' en voor makkelijke, oersterke kamerplanten!

  1. Zamioculcas. Deze glanzend donkergroene kamerplant tipten we al als de woonplant van de maand januari. De stengels kunnen wel zestig centimeter lang worden, de plant is sterk, heel makkelijk in onderhoud en doet het ook goed op minder lichte plekken in huis. Hij vraagt weinig water en fleurt op van een regelmatige sproeibeurt. Geef hem eens in de maand een beetje plantenvoeding.
  2. Helemaal terug van weggeweest en oersterk, daarom staat de Sanseveria of vrouwentong ook wel bekend als de studentenplant. De spitse, vleesachtige bladeren zijn er in verschillende tinten effen groen, maar ook gespikkeld, gestreept of geelgoud-gerand. Op een lichtere plek kleurt het blad lichter, maar ook op een minder lichte plek houdt de Sanseveria gewoon stand. Hij heeft maar weinig water nodig, zo een keer in de twee weken. 
  3. De Calathea is ook zo'n opvallende plant met allerlei bladtinten en -tekeningen. Bovendien is het een beweeglijk type, want hij trekt het blad samen als het donker wordt en laat de bladeren weer langzaam uitwaaieren als de zon opkomt. Zet de Calathea niet in de volle zon en geef hem regelmatig water, want het is een enorme slurper. Af en toe een sproeibeurt bevalt hem ook goed.
  4. De Alocasia, olifantsoor, is ook al zo'n exotische, jungle-achtige verschijning met grote, getekende bladeren. Het is ook een elegante, transparante kamerplant, want hij heeft lange, ranke stelen die ook een opvallende tekening kunnen hebben. Terug van weggeweest, want in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Alocasia mateloos populair. Je olifantsoor houdt van een lichte plek en licht vochtige grond. 
  5. De prachtige, kleurrijke bloemen van de Strelitzia of paradijsvogelplant zijn al tijden geliefd als snijbloem in elk boeket, maar ook als kamerplant mag hij er zijn. De grote bladeren hebben wat weg van die van een bananenplant. Deze exotische topper houdt van een lichte standplaats en voldoende water. In de winter is dat een keer per week een scheutje, in de zomer mag je ruimer schenken. 
  6. De Aloë Vera is vooral bekend van de vele verzorgingsproducten waarin het sap en de geleiachtige binnenkant van de spitse bladeren van deze vetplant worden gebruikt. Het is ook een fijne, tropische verschijning in je interieur. Hij vraagt nauwelijks onderhoud en heeft bovendien een luchtzuiverende werking. De Aloë Vera heeft niet veel licht en weinig water nodig. Zet hem dus niet in de volle zon.
  7. De Monstera Deliciosa wordt ook wel gatenplant genoemd en past helemaal bij de 'Urban Jungle'-trend én bij de planten die terug zijn van weggeweest – lekker retro dus. De grote, opvallende bladeren die luchtzuiverend werken houden van licht, maar zet de Monstera niet in de volle zon. Verder houdt de gatenplant van licht vochtige grond, dus geef hem twee keer per week wat water.

Naast deze 7 opvallende kamerplanten blijven cactussen, vetplanten, palmen, pannenkoekenplantjes en seventies hangplanten, zoals 'kindje-op-moeders-schoot', het erwtenplantje en het Chinese lantaarntje, heel populair. Je vindt ze allemaal in ons tuincentrum in Edam. Bekijk ook eens www.goodgardn.nl of www.leefinjetuin.nl voor handige tips!