Zomersnoei

Zomersnoei

Op 21 juni is het weer zomer! Wacht niet tot de langste dag met het snoeien van bepaalde planten en struiken, dan geniet u de komende maanden gegarandeerd van een fleurige tuin. Immers: snoeien doet bloeien!

Snoeien in juni:

  • Knip vóór 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, ridderspoor, vrouwenmantel en klokjesbloem terug, zodat ze mooi nieuw blad vormen en dit jaar nog een keer kunnen gaan bloeien.
  • Knip liefst nog vóór half juni zomerbloeiende vaste planten terug, zodat ze steviger worden en ze iets later in het seizoen bloeien. Laat daarbij altijd wat blad zitten. Door ongeveer een derde of de helft van de stengels van een plant om en om terug te knippen, verlengt u de bloei van deze plant. Dit kan onder andere bij de bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed, zonnekruid, ereprijs en koninginnekruid.
  • Ook lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet, kunt u nu wegknippen.
  • Snoei vóór de langste dag ook uitgebloeide struiken als de boerenjasmijn, brem, kerriestruik, Forsythia, Deutzia en Weigela, buxusstruiken en -hagen en hagen van taxus, (haag)beuk, liguster, hulst en Leylandii-coniferen.
  • Is uw sering te groot geworden? Snoei hem dan direct na de bloei terug tot zo’n 50 centimeter boven de grond. Hij loopt vanzelf weer uit.
  • U kunt in juni ook de wilde scheuten van rozen weghalen. Deze scheuten verschijnen bij de onderstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Trek of snijd ze los van de stam.
  • Het is een goede maand om uitgebloeide (vroegbloeiende) clematissen, zoals Clematis montana, te snoeien. Knip dunne takken en dood hout weg.
  • Het is niet echt snoeien, maar wel belangrijk: de uitgebloeide bloemen van rododendrons verwijderen. Breek de uitgebloeide bloem voorzichtig met duim en wijsvinger af. Zo wordt zaadvorming voorkomen en gaat alle energie naar de nieuwe knoppen. Dan geniet u volgend voorjaar van een rijkere bloei.